Muhlama mı mıhlama mı?
‘Mıhlama’ değil, ‘muhlama’. Bu tescille birlikte ismi ‘muhlama’ olarak tescillendi. Çocukluğumuzda anneannelerimiz, annelerimiz ‘Açız’ dediğimizde Muhlama yapar ve önümüze koyarlardı. “Şimdi bölgeye gelen yabancılara ikram edildiğinde ismi ve tadı sınırları açtı” dedi.
Mıhlamacı ne demek?
(mecazi) Birinin veya bir şeyin bir yerden ayrılmasını veya hareket etmesini engellemek.
Mıhlama ve kuymak arasında ne fark var?
Peynir kullanımı: Mıhlama’nın aksine kuymak peynirsiz yapılabilir. Iğdır’dan gelen kuymak sadece tereyağı ile yapılır. Artvin’de kuymak’ın ana malzemesi yerel kremadır. Trabzon kuymağında minzi peyniri veya inançsız peynir kullanılır; muhlama Erzurum telli peynirinden yapılır.
Mıhlama hangi yöreye ait?
Trabzon’un en popüler yemeklerinden biri olan Kuymak, mısır unu, tereyağı ve peynirden yapılır ve hem ana yemek hem de atıştırmalıktır. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak servis edilebilecek çok lezzetli bir yemektir. Bu yöresel yemeğe “Muhlama” veya “Mıhlama” da denir.
Trabzonda kuymak mı denir mıhlama mı?
Muhlama? Kuymak’ın Trabzon’da, Mihlama’nın ise Rize’de tercih edildiği söylenir. Aradaki fark, Kuymak’ın ana malzemesinin mısır unu, Mihlama’nın ise peynir olmasıdır. İkisi de mısır unu, peynir ve tereyağından yapılır.
Kepleme nedir?
Kepleme, İran kökenli nabat şekeri, tarçın, beyaz kök, muğek ve karabiberin karışımından oluşan bir yiyecektir.
Mıhlamanın diğer adı nedir?
Lezzetini gerçek Trabzon peyniri ve ince mısır unundan alan Mıhlama (diğer adıyla Muhlama, Trabzon’da Kuymak ismiyle yapılır) Karadeniz’e gitmenize sebep olmamalı.
Rize’de kuymak mı mıhlama mı?
Kuymak ile Mihlama arasındaki temel farklar şunlardır: Her ikisi de Karadeniz bölgesine özgü yiyeceklerdir. Trabzon’da Kuymak tercih edilirken, Rize’de Mıhlama tercih edilir. En önemli fark, Kuymak’ın ana malzemesinin mısır unu, Mihlama’nın ana malzemesinin ise peynir olmasıdır.
Kolot nasıl yapılır?
Kolot peyniri; İnek, koyun, keçi gibi hayvanların sütlerinin kreması ayrılarak içine maya katılarak yapılan bir peynirdir. Maya katılmış süt bir süre sonra kesilmeye başlar ve pişirme esnasında kesilen süt içerisindeki peynirler uygun torbalara konularak suyu iyice süzülür ve daha sonra tuzlanır.
Mıhlama için hangi peynir?
Mısır unu sadece hafifçe kavrulmalı ve kavurma sırasında sürekli karıştırılmalıdır çünkü çabuk yanabilir. Muhlama için kullanılan peynir Trabzon kolot peyniridir, kuymak peyniri olarak da bilinir, ancak yoksa sürülebilir peynir, yağlı çeçil peyniri veya hatta kaşar peyniri de kullanabiliriz.
Orjinal mıhlama nasıl yapılır?
Trabzon usulü kuymak yaparken önce tereyağı eritilir ve ardından mısır unu ile kavrulur. Yağ salındığında soğuk su eklenir. Yöresel Faithless ve Kolot peynirini ekleyip kaynama noktasına geldikten sonra orta ateşte kavurmaya devam ederiz. Kaynadıktan sonra altını biraz kızartıp servise hazır hale getiririz.
Trabzon’un en meşhur yemeği nedir?
Trabzon ve Karadeniz mutfağı denildiğinde akla ilk olarak hamsili pilav gelir.
Mıhlama sıcak su mu soğuk su mu?
Mısır unu kavrulunca 1 su bardağı su ekleyip iyice karıştırın. Sıcak un soğuk suyla temas ettiğinde topaklanacaktır, bu yüzden hızlı bir şekilde karıştırmaya devam edin.
Trabzonda muhlama mı kuymak mı?
Muhlama? Kuymak’ın Trabzon’da, Mihlama’nın ise Rize’de tercih edildiği söylenir. Aradaki fark, Kuymak’ın ana malzemesinin mısır unu, Mihlama’nın ise peynir olmasıdır. İkisi de mısır unu, peynir ve tereyağından yapılır.
Mıhlama peynirinin adı ne?
Muhlamada kullanılan peynir Trabzon kolot peyniri, bir diğer adıyla kuymak peyniridir ama elimizde yoksa sürülebilir peynir, yağlı çeçil peyniri hatta kaşar peyniri de kullanabiliriz.
En iyi kolot peyniri hangisi?
İmren Kolot Peyniri, geleneksel bir tat arayan peynir severler için ideal bir seçenektir. Türkiye’nin en ünlü peynir üretim bölgelerinden biri olan İmren tarafından ustalıkla üretilen bu peynir, yüksek kaliteli sütten yapılır ve benzersiz tatlı-tuzlu karışımıyla öne çıkar.
Muhlama ismi nereden gelir?
Peynirin adının tavaya çivi gibi yapışmasından geldiğine inanılır. Yörede “mıhlama” veya “muhlama” olarak adlandırılan yemeğin hazırlanış şekli şöyledir: Tereyağı eridikten sonra mısır unu ile hafifçe kavrulur. Yağ erimeye başlayınca “soğuk” su eklenir.