Amasya en çok neyi meşhur?
Köklü tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Amasya, geçmişin lezzetlerini günümüze kadar koruyan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Amasya aynı zamanda efsanevi elma ve kiraz bahçeleriyle de bilinmektedir.
Taşova ismi nereden gelir?
İlçenin çekirdeğini oluşturan “Yemişenbükü” köyünün Anadolu’ya gelen küçük bir Türk kabilesi tarafından kurulduğu bilinmektedir. “Taşova” ismi Destek, Uluköy, Esençay, Tekke ve Yeşilırmak vadilerinden oluşan verimli alandan gelmektedir.
Amasya Taşova hangi Türk boyu?
İlçe Yeşilırmak Vadisi’nde kurulmuştur. Taşova tarih boyunca birçok devletin egemenliği altında kalmıştır. İlçede yapılan kazılarda arkeolojik buluntulara rastlanmıştır. Taşova’da egemenlik kazanan ilk devlet Hititler olmuştur.
Amasya’nın en meşhur meyvesi nedir?
Amasya elması olarak da bilinen misk elması, Amasya’da klasik elmalardan oldukça farklı bir meyve olarak yetişir. Bir tarafı kırmızı, diğer tarafı sarı veya yeşil olan limon elması, Amasya mutfağının özel meyvelerinden biridir.
Amasya’nın en ünlü yemeği nedir?
Amasya yöresinin en meşhur lezzetlerinden biri olan Ayva Gallesi, şehre gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir. Ayva Gallesi; nohut, et ve ayva ile hazırlanan yöresel bir yemektir. Meyve ve etin birleşimi oldukça lezzetli bir yemek ortaya çıkarmaktadır.
Amasya’dan ne hediye alınır?
Elma çayı hediyelik olarak paketlenmiş olarak da satın alınabilir. Ayrıca Amasya gezisinden hatıra olarak; meşhur Merzifon Keşkeği, Amasya bamyası, Amasya figürlü süs eşyaları ve haşhaş ezmesi de satın alınabilir.
Taşova nereli?
Taşova, Amasya ilinin dördüncü büyük ilçesidir.
Taşova’nın nüfusu kaç?
Şablon:İlçe nüfusu Türkiye/Amasya/TaşovaYılToplamKırİlçeTaşova (Tokat)201930.63519.399202030.58819.469202130.12318.
Amasya Taşova nereye bağlıdır?
Taşova, doğuda Koyulhisar’dan başlayıp Reşadiye, Niksar ve Erbaa gibi önemli ve büyük ilçeleri içine alan verimli ovanın batısında yer almaktadır. İlçenin doğusunda Tokat’ın Erbaa ilçesi, batısında Samsun ilinin Amasya ve Ladik ilçesi, kuzeyinde Samsun ilinin Çarşamba ilçesi ve güneyinde Tokat ilinin Turhal ilçesi bulunmaktadır.
Taşova Belediye Başkanı kimdir?
Ömer Özalp Taşova / Belediye Başkanı
Amasya Borabay gölü nerede?
2013 yılında tescil edilen Boraboy Gölü Tabiat Parkı, Amasya ilinin Taşova ilçesinde yer almaktadır. Tabiat parkı Amasya şehir merkezine 62 kilometre uzaklıkta olup, alana ulaşım asfalt yolla sağlanmaktadır. Taşova ilçe merkezine uzaklığı ise 22 kilometredir.
Amasya’da hangi göl var?
Boraboy Gölü, Amasya’nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında bulunan doğal bir heyelan rezervuarıdır. Boraboy Gölü’nün oluşumunu hazırlayan heyelan, hem bölgenin hakim kaya yapısı hem de bölgeden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilişkilidir.
Amasya’nın simgesi nedir?
Havası, toprağı ve iklim özellikleri nedeniyle meyve yetiştiriciliğine çok uygun olan şehrimizin en meşhur meyvesi, coğrafi işaretli olan Amasya fındık elmasıdır. Türkler Anadolu’ya gelmeden önceki medeniyetlerde elma ile ilgili sembollerin ortaya çıkması çok değerlidir.
Amasya’da tatlı ne yenir?
Tatlılar: Dene Hasusı, Kuymak, Yuka tatlısı, Ayva gailesi, Elma tatlısı, Fırında sütlaç, Gelin parmakları, Gömlek kadayıfı, Tava tatlısı, Höşmerim, Peluza (Hasuda), Şekerli kurabiye, Unutma beni, Vişneli ekmek ve Zerdali gailesi.
Amasya’nın neyi güzel?
Tarihi olarak Amasseia olarak bilinen şehir, Tokat, Yozgat ve Samsun gibi şehirlerle komşudur. Şimdi, bamya, çörek, patlıcan kabak, köşkler, mağaralar, kaplıcalar ve şelalelerin yanı sıra ünü bu ülkenin sınırlarını aşan elmaslarıyla keşfedilmeye değer Karadeniz’in merkezindeki bir şehir olan Amasya’ya daha yakından bakalım.
Amasyada ne yemeli?
Amasya’nın başlıca çorba ve et yemekleri; çatal çorbası, sakal çorbası, toyga çorbası, helle çorbası, kesme tepe çorbası, yarma çorbası, etli bamya, ciğer dolması, karın dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar ve pirpirimdir.
Amasya’nın simgesi nedir?
Havası, toprağı ve iklim özellikleri nedeniyle meyve yetiştiriciliğine çok uygun olan şehrimizin en meşhur meyvesi, coğrafi işaretli olan Amasya fındık elmasıdır. Türkler Anadolu’ya gelmeden önceki medeniyetlerde elma ile ilgili sembollerin ortaya çıkması çok değerlidir.
Amasya’da en çok ne yetişir?
İlimizde bağ ve bahçe alanları 79.000 dekar olup, yaklaşık 27.000 dekarlık alanda yani bu alanın %34’ünde kiraz yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimiz 41.000 ton kiraz üretimiyle Türkiye üretiminin yaklaşık %6’sını karşılayarak Türkiye’de yedinci sırada yer almaktadır.
Amasya’nın özelliği nedir?
Amasya, Karadeniz bölgesinde küçük bir şehirdir. Özellikle Amasya Kraliyet Mezarları, Amasya Yeşilırmak ve Amasya Evleri ile dikkat çekmektedir. Dağlarla çevrili bu şehir, Orta Anadolu kültürüne de oldukça yakındır. Amasya’da hava çoğu zaman rüzgarlıdır.