Cünüpken vucut temizliği yapılır mı?
Gusül; Ağız ve burun dahil olmak üzere tüm bedeni yıkamayı içeren, pislik, adet ve doğum gibi yasal kirlilikleri gidermeyi amaçlayan özel bir temizliktir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Eğer cünüp iseniz, iyice yıkanın” (Nisa, 4/43; Maide, 5/6).
Kıllar gusülden önce mi sonra mı?
Mesele 378 – Gusül alırken, bedenin bir parçası sayılan kısa saçlar yıkanmalıdır; uzun saçları yıkamak mecburiyeti yoktur. Suyu, el sürmeden bedene getirirse, guslü sahih olur.
Cünüp iken nasıl temizlenir?
Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Avret yerini biri görürse gusül gerekir mi?
Cevap: Görünen mahrem yer nedeniyle abdest bozulmaz. Bizim görüşümüze göre, abdest dokunularak bozulmaz. Ancak abdesti kesmeyi veya gusül almayı gerektiren sebepler varsa, abdest tekrar alınır. Ya da gusül almak gerekiyorsa, gusül abdesti alınır.
Cünüp iken neler yapılmaz?
Peygamber (s.a.s.), mü’minin necis olmakla (maddi olarak kirli) olmayacağını bildirmiştir (Buhârî, Gusûl, 23 [283]; Müslim, Hafız, 116 [372]). Ancak necis bir kimsenin yıkanmayı geciktirerek namazını kaçırması haram, elini ve ağzını yıkamadan yemek ve içmek mekruhtur.
Cenabet olunca banyo yapılır mı?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Gusül hangi durumlarda kabul olmaz?
Bunlar için deriye yapışan ve tırnakların arasında kalan hamur, mum, tutkal, boya vb. şeyler önemlidir. Abdest ve gusle mani olan şeyler değildir. Ancak boya, oje ve ruj gibi isteğe bağlı olarak vücuda sürülen veya yapıştırılan ve suyun bedenle temas etmesini engelleyen maddeler bu ruhsattan muaftır.
Etek traşı gusülden önce mi sonra mı?
Gusül, tüm vücudun yıkanması gereken dini bir eylemdir. Eteği tıraş etmek, vücudun belirli bir bölgesini tıraş etmeyi içerir. Bu iki ibadetin sırası İslam hukukunda tartışmalıdır. Bazı İslam alimlerine göre, etek gusülden önce tıraş edilmelidir.
Özel bölge kıllarını almamak günah mı?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. “Kasık kıllarını tıraş etmek, tabiatın sünnetlerinden biridir. Bu, bu konudaki yerleşik hadislere uygun olarak kırk günden fazla bırakılmamalıdır.
Cünüp en fazla ne kadar durulur?
Arınma için beklenen süre kirliliğin türüne göre değişir. Cinsel ilişki ve ölü bir hayvana dokunma için bekleme süresi bir gün, ölü bir insana dokunma için ise yedi gündür. Bu süre bazen on dört, kırk veya seksen güne kadar çıkabilir.
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Kadının şaka yaparken veya şehvetli düşüncelere daldığı sırada kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz. Ancak kadından gelen, genellikle şehvetin zirvesindeyken, iddia edilen boşalmaya kadar gelen ve ayrıca elbiseye bulaşan sıvı necistir ve cinsel ilişkiyi tetikler.
Boşaldıktan sonra gusül gerekir mi?
Aişe (r.a.) anlatıyor: “Resulullah’a (s.a.s.) soruldu: “Bir kimse uykudan uyandıktan sonra iç çamaşırında ıslaklık görürse ve kendisine vahiy geldiğini hatırlamazsa (onu yıkaması gerekir mi?)?” Peygamber: “Evet, yıkanır!” buyurdu.
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve meni boşalırsa, cinsel sağlık konusundaki İslami hukuka göre gusül zorunludur. Ancak, sadece mezi (meni öncesi sıvı) boşalırsa, sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak gerekir.
Avret yeri temizliği gusül gerektirir mi?
Bu sebeple adetli, doğum yapan ve cünüp olanların, banyodan önce saçlarını ve tırnaklarını kesmelerinde, koltuk altlarını ve kasıklarını temizlemelerinde bir sakınca yoktur.
Cinsel organa dokunmak gusül abdesti bozar mı?
Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması önemli değildir. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, kişinin kendisi yerine eşinin veya çocuğunun önüne veya arkasına dokunması da abdesti bozar.
Cünüpken çamaşır yıkanır mı?
Meni, mezi vb. Yıkamak kanı temizler. Meni ve sperm kuruyunca, çamaşırın bulaşmış kısmı ovalanır ve meni tabakası çamaşırdan alınarak çamaşır temizlenmiş olur. – Çamaşırdaki kan izleri temizliğini etkilemez. Cünüp iken dokunulan eşyalara bir şey olmaz.
Vücut temizliği yaptıktan sonra gusül gerekir mi?
Aynı durum abdest için de geçerlidir. 12- Soru: Beden temizlendikten sonra gusül almak gerekir mi? Cevap: Gerekmez.
Cünüpken duş almak yeterli mi?
Cevap: Şefaat halinde yıkanan kimsenin, bu abdesti abdest yerine geçer. Çünkü Allah Teala: “Eğer dost hâlinde isen, temizlen.” buyurmuştur. Bu durumda gusülden sonra abdesti tekrar almak farz değildir.
Vücut kıllarını almak gusül gerektirir mi?
Evet, başında çok bit varsa ve bu durum ona sıkıntı veriyorsa, başını tıraş etmesi caizdir. Aynı şekilde, gerekirse vücut kıllarını da tıraş edebilir. İhramlı bir kimseden abdest alırken, gusül alırken, teyemmüm ederken veya vücudundaki necis maddeleri veya suyu engelleyen engelleri temizlerken kıl koparılmasında bir sakınca yoktur.