Peki sözcüğünden sonra virgül gelir mi?
9. “Hayır”, “hayır”, “evet”, “tamam”, “tamam”, “tamam”, “tamam, tamam, tamam, hayhay”, “kafana göre”, “böyle”, “hadi, elbette” gibi, takip eden cümleye bağlı olarak reddetme, kabul etme ve teşvik etme ifade eden kelimelerden sonra eklenir: Tamam, hadi başlayalım.
Den’dan sonra virgül gelir mi?
Cümleyi güçlendirmeye ve bağlamaya yarayan da/de bağlacından sonra virgül kullanılmaz. Şart eki (-sa/-se) sonrasında virgül kullanılmaz.
Hangi eklerden sonra virgül konmaz?
Cümlede gerund eklerinden sonra virgül konulmamalıdır. NOT: Birden fazla gerund eki varsa eklenir. 3. Cümlede şart eklerinden (-se/-sa) sonra virgül konulmamalıdır.
Virgül neye gelmez?
– İkilemeler arasında virgül kullanılmaz. – Cümle sonlarında virgül kullanılmaz. – Soru cümleleriyle biten cümlelerde virgül kullanılmaz. – Önemli yerleri belirtmek için virgül kullanılmaz.
Peki sonuna hangi noktalama işareti gelir?
11. “Evet, hayır, tamam” vb. Kelimelerden sonra kullanılır. 12. Ünlem işaretlerinden sonra virgül kullanılabilir. İki nokta, bir noktalama işareti.
Hitap sözcüklerinden sonra virgül konulur mu?
– Selamlamadan sonra virgül konur. Örnek: Sevgili teyzem, seni çok özledim. – Uzun cümlelerde özne sonrasında virgül kullanılır. Örnek: Burak bu yıl bambaşka bir çocuk oldu. – Tırnak işareti olmayan tırnak işaretlerinden sonra virgül konur. Örnek: “Benim güzel çiçeğim,” dedi.
Bağlaçlardan sonra virgül olur mu?
Aşağıda virgül kullanımında tartışmaya yol açan bazı durumlar listelenmiştir: • Metinde and, or, or bağlaçlarından önce veya sonra virgül kullanılmamalıdır. • Tekrarlayan bağlaçlardan (both…and, either…or, neither…nor) önce ve sonra virgül kullanılmaz.
Çünkü’den sonra virgül gelir mi?
Genellikle, ‘because’ bir cümlenin başında değil, iki cümlenin ortasında kullanılır. ‘because’ içeren bir cümleye karmaşık cümle denir. İki cümlede karmaşık cümle bağlacı kullandığımızda, ‘because’dan önce veya sonra virgül kullanmamalıyız. Bir cümle diğerinin anlamını değiştirdiğinde virgül kullanılmaz.7 Mart 2023Genellikle, ‘because’ bir cümlenin başında değil, iki cümlenin ortasında kullanılır. ‘because’ içeren bir cümleye karmaşık cümle denir. İki cümlede karmaşık cümle bağlacı kullandığımızda, ‘because’dan önce veya sonra virgül kullanılmamalıdır. Bir cümle diğerinin anlamını değiştirdiğinde virgül kullanılmaz.
Virgül nerelerde kullanılır 5 örnek?
Kullanım yerleri: Benzer sözcükler veya sözcük grupları arasında kullanılır. … Cümle dizilerini ayırmak için kullanılır. … 3.Selamlama ve hitap sözcüklerinden sonra kullanılır. … Yazışmalarda, başvurunun yapıldığı makamın adından sonra kullanılır. … Ara cümlelerin ve ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.
Saygılarımla dan sonra ne konur?
Saygıdan dolayı, metin ve imza bölümleri arasında iki satır boşluk bırakılır. Sonuna bir virgül konur. Örnek: “Saygılarımla” veya “En iyi dileklerimle”.
Ancak kelimesinden sonra virgül gelir mi?
Ancak kelime pekiştirme edatlarıyla kullanıldığında bu edatlardan sonra virgül konur: “Bu bir feribot değil, bir yelkenli değil, sanki bir teknedeymişim gibi.”
Zarf fiillerden sonra virgül gelir mi?
Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Birinci ve ikinci örneklerde görüldüğü gibi, gerund ekleri (-ıp, -madan, -arak, -ınca vb.) olan sözcüklerin ardından virgül konulmaz. Çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaçtır, bazı istisnalar hariç, bağlaçlardan önce veya noktalama işaretlerinden sonra gelir.
Virgülün kuralı nedir?
Bunlar cümle içinde birbirini izleyen isim, zamir ve sıfatların arasına konulan, kısacası hem görevleri hem de mahiyetleri bakımından farklı olan sözcüklerin arasına konulan işaretlerdir. Kaynak: Bayramlı, Ü. Ü.(2012).
Sadece den sonra virgül gelir mi?
“Uyarı: Koşul eki sonrasında virgül olmamalıdır.” (s. 36)
Öyle ki’den sonra virgül gelir mi?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
Kip eklerinden sonra virgül gelir mi?
Zarf ekleriyle oluşturulan kelimelerden sonra virgül kullanılmaz. Zarf ekleri; -ip, -meden, -ince, -ken, -dce, -erek, -when, -meksiz… Örnek: Ayşe çiçekleri toplayıp vazoya koydu. Şart eki “-se/-sa”dan sonra virgül kullanılmaz.
Bağlaçlardan sonra virgül olur mu?
Aşağıda virgül kullanımında tartışmaya yol açan bazı durumlar listelenmiştir: • Metinde and, or, or bağlaçlarından önce veya sonra virgül kullanılmamalıdır. • Tekrarlayan bağlaçlardan (both…and, either…or, neither…nor) önce ve sonra virgül kullanılmaz.
Edatlardan sonra virgül gelir mi?
Virgül genellikle e.g. ve similar gibi edatlardan önce kullanılır. Bu edatlardan sonra virgül kullanılmaz.
Kısaltmalardan sonra virgül konur mu?
Çocukların söylediği ilk sözcükler birçok dilbilimcinin ilgisini çekmiştir (bkz. Özcan Başkan, Lengüistik Yöntem). C. Kısaltmalardan sonra nokta konur: Dr.(doktor), Prof.(profesör), Fr.(Fransızca), Cad.(cadde), S.(sayı), s.(sayfa) vb. (ve benzeri).
Tavsiyeli Bağlantılar: Benzeşme Nedir Ve Örnekler